Volgen:
Hoofdgerechten

Vol-au-vent met kroketjes, veldsla en kerstomaten

Een heerlijke vol-au-vent geserveerd met kroketjes, veldsla en tomaten.
Vol-au-vent, ook wel videe of koninginnenhapje genoemd, een Vlaamse klassieker maar een perfect hoofdgerecht voor met de feestdagen. Het is niet moeilijk te bereiden maar er kruipt best wel wat tijd in.


Vol-au-vent met kroketjes, veldsla en kerstomaten

Bereidingstijd:  65min. + 15 min. kipfilets laten koken + 10min. bladerdeegbakjes in de oven + 5min. gehaktballetjes laten koken

Ingrediënten: 2 personen

vol-au-vent

  • 125g kalfsgehakt
  • 2 kipfilets (±350g)
  • 125g champignons
  • 100ml room (bv. Campina)
  • 2 bladerdeegbakjes
  • 500ml water
  • 1 kippenbouillonblokje (bv. Knorr)
  • 20g boter (bv. Solo)
  • 20g tarwebloem
  • bakboter
  • peper en zout
  • peterselie (afwerking)

groenten en kroketten

  • veldsla
  • 6 à 8 kerstomaten
  • 6 à 8 kroketten

Extra benodigdheden

  • bakplaat
  • bakpapier
  • snelkoker
  • zeef

Bereiding:

Vol-au-vent

  1. Warm 500 ml water op met de snelkoker.
    Doe het water in een pot en los er 1 kippenbouillonblokje in op.
    Breng de bouillon aan de kook. Leg de kipfilets erin en laat 15 minuten koken.
    Schep de kipfilets met een schuimspaan uit de pot, laat afkoelen en snij in reepjes.
    Zeef de kippenbouillon.
  2. Rol balletjes van het kalfsgehakt en leg in een steelpan/pot met water.
    Laat de balletjes 5 minuten koken op een matig vuur.
    Giet vervolgens af en laat de balletjes afkoelen.
  3. Maak de champignons schoon en snij in schijfjes.
    Smelt bakboter in een pan en bak de champignons mooi bruin.
  4. Smelt de 20g boter in een steelpan/pot.
    Voeg de 20g bloem toe en roer glad.
    Overgiet beetje bij beetje, al roerend, met de kippenbouillon.
    Laat inkoken tot een gebonden saus.
    Kruid met peper en zout.
  5. Meng de kip, de balletjes en de champignons door de saus met een spatel (niet met een klopper!).
    Laat 5 minuten sudderen op een matig vuur.
    Voeg de 100ml room toe en laat even inkoken.
  6. Bak de bladerdeegbakjes 10 minuten in een voorverwarmde oven van 180°C op een bakplaat met bakpapier.

Groentjes en kroketten

  1. Maak de sla schoon. Spoel de kerstomaten af en snij in vier.
  2. Bak de kroketten in een frituurpot.

Afwerking

  1. Vul de bladerdeegbakjes op met de vol-au-vent.
  2. Schik de sla, de tomaten, kroketten en de bladerdeegbakjes met vol-au-vent mooi op de borden.
    Werk af met peterselie.

Vol-au-vent met kroketjes, veldsla en kerstomaten

Inspiratiebron*: –
*Meer informatie over de bronvermelding vind je hier.

Print Friendly, PDF & Email
Delen:
Vorig artikel Volgend artikel

Dit kan je ook interesseren: