Volgen:
Achter de schermen, Inspiratie

Achter de schermen | December 2017

Een kijkje achter de schermen tijdens de maand december.
Sinterklaas is twee keer langs geweest, Pitou met een kerstmuts,
de feestdagen gevierd, etentje met de collega’s,… en zoveel meer!


Achter de schermen | December 2017

Normaal gezien wacht ik tot Sinterklaas is gepasseerd, maar helaas…
Twee dagen voor Sinterklaas zette ik de kerstboom al.
Deze keer ging ik niet voor één grote kerstboom, maar twee kleine kerstboompjes 🙂 .

De kerstboom


Ik versierde mijn blogkast met kerstspulletjes en een kerstboom.
En op de kast waar de televisie staat, versierde ik ook met kerstspulletjes.
Aan de rechterkant van de televisie kwam nog een kerstboom en aan de linkerkant nog decoratiestukken.Kerstspulletjes


De kooklessen gaan nog steeds door.
We maakten een quiche met onder andere prei.
Ik moet bekennen dat ik nog nooit een quiche had gegeten, maar zo super lekker dat dat was!Quiche


De quiche was een voorgerechtje.
Als hoofdgerecht maakten we stoofvlees met kasteelaardappeltjes en appelmoes.
Ik had nog nooit stoofvlees op deze manier klaargemaakt, ook dit was een enorm succes.Stoofvlees met kasteelaardappeltjes en appelmoes


December betekent naast de feestdagen ook sinterklaas.
Sinds vorig jaar februari 2017 ben ik gedetacheerd, dit wil zeggen dat het bedrijf waar ik oorspronkelijk werk me voor een tijdje uitleent aan een andere bedrijf om daar te werken. En daar kreeg ik een heerlijk snoeppakket van Sinterklaas 😀 .Snoeppakket van Sinterklaas


Zoals ik al zei ben ik gedetacheerd.
Maar het ander bedrijf is me ook niet vergeten.
Daar kreeg ik ook een pakket met chocolade, mmm…Pakket met chocolade


Sinds de zomer kreeg ik en nog andere collega’s (twee gedetacheerde van een ander bedrijf en ik met nog een andere collega van het ene bedrijf) te horen dat we binnenkort terug moeten naar ons vast bedrijf. We hadden besloten om een afscheidsetentje te doen. Het was super lekker en een gezellige avond!Afscheidsetentje


Gehaktballetjes met tomatensaus en aardappeltjes met paprika in de oven.
De tomatensaus werd niet gemixt, wat ik raar vond, maar het was super lekker.
Ook de aardappelen waren super maar het lekkerste vond ik de gehaktballetjes.Gehaktballetjes met tomatensaus en aardappeltjes met paprika in de oven


Mmm… , dit was het beste nagerecht dat ik in de alle lessen van module 1 al heb gemaakt.
Flensjes met zelfgemaakte vanille ijs en fruit.
Jammer dat het ijs zo snel smolt, maar gelukkig deed dit niets aan de lekkere smaak.Flensjes met zelfgemaakt vanille ijs en fruit


Ik moest ook nog enkele recepten voor de feestdagen maken.
Ik maakte een heerlijk vol-au-vent met kroketjes, veldsla en tomaten.
Zo lekker en ik was super blij dat de foto’s zo goed gelukt waren.
(Het recept kun je hier terugvinden.)Vol-au-vent met kroketjes, veldsla en tomaten


Pfff… veel pogingen ondernomen…
Ik wou Pitou een kerstmuts opzetten voor een kerstfoto te hebben, maar dat ging niet zo simpel.
Toen ie sliep dacht ik “nu is het mijn kans” maar hij werd wakker en zoef… hij was weg…

Pitou een kerstmuts opzetten


Ow, weer een heerlijk gerecht gemaakt tijdens de kookles.
Deze keer was het gestoomde zalm met prei en aardappelen van waterkers.
Ik zou graag zelf een stoomoven willen hebben thuis, maar helaas heb ik er geen ruimte voor.Gestoomde zalm met prei en aardappelen van waterkers


Na de zalm met prei en waterkersaardappelen maakten we rijstpap met abrikozengelei.
Een heerlijke combinatie!
Het enige dat ontbrak waren… gouden lepeltjes 😉 .Rijstpap met abrikozengelei


We maakten niet één maar twee nagerechten.
Naast de rijstpap met abrikozengelei maakten we appelflappen.
Deze mochten we naar huis meenemen, het was lekker.Appelflappen


Ik moest nog kerstcadeautjes kopen, dus hop naar het koopcentrum.
Het was uiteraard super druk…
Als middageten at ik een Quick, dit was super lang geleden maar toch heeft het me niet gesmaakt 🙁 .Quick


Ik vind het super gezellig als de winkels versiert zijn met kerstbomen, kerstverlichting, …
Ik vind het dan ook de gezelligste periode om te gaan winkelen.
Alleen jammer van de drukte, en mensen die gehaast of gestresseerd winkelen…De winkels versiert zijn met kerstbomen, kerstverlichting


De laatste kookles voor de kerstvakantie.
We maakten zelfgemaakte kaaskroketten.
Super lekker en eerlijk gezegd niet moeilijk om te maken.Zelfgemaakte kaaskroketten


Daarna maakten we steak met een peterseliekorst, mosterdaardappelen en rode bieten.
Rode bieten had ik nog nooit gegeten, maar zo’n lekkere groenten.
Maar het lekkerste van dit bordje was toch de steak met peterseliekorstje!Steak met een peterseliekorst, mosterdaardappelen en rode bieten


Het laatste gerechtje dat ik in 2017 maakte was deze panna cotta met frambozencoulis.
Ik twijfelde of het lekker ging zijn, maar het was verrukkelijk!
Ik heb wel zeker 5 pogingen moeten doen om goede foto’s te krijgen (dat heb je met dat donker weer).
(Het recept kun je hier terugvinden.)

Panna cotta met frambozencoulis


Na de feestdagen moet uiteraard het gewone leventje weer opgenomen worden.
Ik maakte een heerlijke boerenkost met wortelpuree en kippenchipolata.
Simpel maar lekker!
(Het recept kun je hier terugvinden.)
Wortelpuree en kippenchipolata


Wat deed ik met de feestdagen?
Met kerstavond zat ik alleen thuis met Pitou en maakte er een gezellig kookdagje en avondje van.
Ik at heerlijke ovenhapjes, hapjes met paté en veenbessen en als voorgerecht at ik zelfgemaakte champignonroomsoep.Kerstavond - zelfgemaakte champignonroomsoep


Als hoofdgerecht toverde ik een mini kaasschotel op tafel.
En als nagerecht smulde ik van een panna cotta met frambozencoulis.
Super lekker gegeten en het was al bij al toch een toffe avond.Kerstavond - mini kaasschotel


Op kerstdag nodigde ik de buurvrouw uit.
Mijn tafeldekking zag er zo uit (eigelijk simpel maar toch mooi).
We aten verschillende hapjes en als voorgerecht champignonroomsoep, deze vond de buurvrouw zo lekker dat ze het recept vroeg.Kerstdag - buurvrouw uitgenodigd


Als hoofdgerecht stonden we gezellig samen in de keuken te kokkerellen.
We maakten steak met kroketjes, sla, tomaten en witloof.
Heerlijk gesmuld die avond! En als toetje had ik nog panna cotta met frambozencoulis.Kerstdag - steak met kroketjes, sla, tomaten en witloof


Na meer dan twee jaar sprak ik eindelijk (!) nog eens af met blogster Sanne.
We gingen naar de kerstmarkt, winkelden op de meir, gaven elkaar cadeautjes en aten onder andere in Spaghetti World. Het was een super leuke dag, voor herhaling vatbaar!
(Het artikel over de uitstap kan je hier terug vinden.)Spaghetti World


En als laatste recept van de maand december maakte ik een ovenschotel.
Deze ovenschotel is een heerlijke combinatie van pasta, gehakt, prei en tomaat.
Een perfecte maaltijd tijdens deze koude winterdagen.
(Het recept kun je hier terugvinden.)Ovenschotel met pasta, gehakt, prei en tomaat


Wow, wat een lange “achter de schermen” 😀 .
Heel veel gekookt (thuis en tijdens de kookcursus) en veel lekkere gerechten klaargemaakt.
En dan nu terug naar het gewoon leventje…

Iets gepland in januari? kerstboom terug opbergen, terug minder feestelijk maar ook lekkere recepten maken, feestmenu maken in de kookles, evalutatie van de kooklessen … . Maar voor de rest heb ik niet veel gepland.

Wat heb jij zoals uitgespookt in december?
En wat zijn jouw plannen voor januari?
Print Friendly, PDF & Email
Delen:
Vorig artikel Volgend artikel

Dit kan je ook interesseren:

2 Comments

  • Reply Gerard Van Dosselaer

    Goedendag Juffrouw Laureys,
    We genieten erg veel van je blog, en hebben er al wat van opgestoken.
    Eén ding wil ik je toch meegeven : helaas is de naam van je blog verkeerd gespeld !
    En dat zou eigenlijk niet mogen zijn.
    Het moet zijn : Jennifers kookkunsten, en NIET Jennifer’s kookkunsten.
    Ik geef hieronder een verduidelijking :

    bezits-s
    Als het grondwoord op een medeklinker eindigt, wordt de bezits-s eraan vast geschreven.
    •moeders mooiste
    •vaders trots
    •Pauls fiets
    •Jans auto
    •Marks karretje
    •Sarahs afscheid

    Als het grondwoord eindigt op a, e (uitgesproken als [ee]), i, o, u, y voorafgegaan door een medeklinker of lettergreepgrens, wordt de bezits-s met een apostrof geschreven.
    •oma’s meisje
    •Willy’s boek
    •Pablo’s taverne
    •Niccolò’s composities
    •Morricone’s muziek (e = ee)
    •Lea’s album

    Volgens de regels is het:
    •Roobjees kunstwerken (Roobjee eindigt op twee klinkers die als één klank uitgesproken worden)
    •Bois carrière (Boi eindigt op twee klinkers die als een tweeklank uitgesproken worden)
    •Wesleys doelpunt (Wesley eindigt op een y voorafgegaan door een klinker)
    •Van Rompuys haiku’s (Van Rompuy eindigt op een y voorafgegaan door een klinker)

    Als het grondwoord op é eindigt, wordt de bezits-s eraan vast geschreven.
    •Honorés vrouw

    Als de eind-e niet als ee uitgesproken wordt, wordt de bezits-s eraan vast geschreven.
    •Shakespeares werken
    •Vande Lanottes begroting
    •Belgiës regeringen

    Sommige namen hebben een apostrof of niet volgens de uitspraak.
    •Dante’s hel (e = ee)
    •Dantes hel (e = ə)

    Als het grondwoord in de uitspraak op een sisklank eindigt, wordt een apostrof geschreven.
    •Wies’ programma
    •Inéz’ regie
    •Alex’ fiets
    •Bush’ campagne
    •Maurice’ vrouw
    •Morse’ voornaam

    Sommige namen hebben een apostrof of s volgens de uitspraak.
    •Beatrice’ man ([bee·jaa·tries man])
    •Beatrices man ([bee·jaa·trie·səs man])

    Als het grondwoord eindigt op een s die niet hoorbaar is, spellen we een apostrof.
    •Camus’ werken ([kaa·muu])

    Als het grondwoord eindigt op een z of x die niet uitgesproken wordt, spellen we een bezits-s.
    •Dutrouxs verleden ([duu·troe])
    •Saint-Tropezs stranden ([troo·pee])

    Als het grondwoord eindigt op de Engelse sisklank th, spellen we een bezits-s.
    •Keiths gitaar
    •Judiths carrière

    Als het grondwoord eindigt op een cijfer, speciaal teken of hoofdletter, spellen we een bezits-s.
    •U2’s album
    •STAN’s producties

    Genitiefvormen behoren vooral tot de schrijftaal. In spreektaal is gewoner: de vrouw van Maurice, de muziek van Morricone, de werken van Shakespeare.

    Je moet dus maar eens bekijken of je er eventueel iets aan kan doen.
    Ondertussen de allerbeste groeten
    vanwege Gerard en Marianne Van Dosselaer – Noens

    21 januari 2018 at 4:01 PM
    • Reply Jennifer's kookkunsten

      Goedemiddag Gerard en Marianne

      Bedankt voor je opmerking! Ik ga het eens bekijken of ik het kan aanpassen.
      Ik had hier nooit bij stilgestaan…

      21 januari 2018 at 4:17 PM

    Plaats een reactie