Volgen:
Pasta's

Lasagne bolognese

Een traditionele lasagne gevuld met groenten, gehakt,
bechamelsaus, tomatensaus en een heerlijk kaaskorstje bovenaan.
Zelfgemaakte lasagne is zoveel lekkerder dan de kant-en-klaar versie in de winkel.
Er is wel wat werk aan maar dat wordt achteraf dubbel en dik beloond met een heerlijke ovenschotel!


 

Lasagne bolognese

Bereidingstijd: 70min. + ‘s morgens of een dag op voorhand maken + 30min. lasagne in de oven

Ingrediënten: 6 personen

Bolognese saus

  • 500g kalfsgehakt
  • 1 ajuin
  • 1 knoflookteentje
  • 2 wortels (±150g)
  • 2 doosjes tomatensaus (2x330ml, bv. Tomato Frito)
  • kruiden zoals tijm, basilicum, marjolein, oregano
  • bakboter
  • 250g champignons

Kaassaus

  • 30g boter (bv. Solo)
  • 30g tarwebloem
  • 400ml melk
  • 100g gemalen kaas
  • peper & zout
  • nootmuskaat

Afwerking

  • 12 lasagnevellen (±250g)
  • 100g gemalen kaas

Extra benodigdheden

  • ovenschaal
  • vershoudfolie
  • bakplaat

Bereiding:

Bolognese saus

  1. Pel en snij de ajuin en de knoflook fijn.
    Maak de champignons schoon en snij in schijfjes.
    Schil en snij de wortelen in schijfjes.
  2. Smelt bakboter in een pan en voeg het kalfsgehakt toe.
    Plet het gehakt fijn met een vork en laat mooi bruin bakken.
    Voeg de ajuin en de knoflook toe en laat enkele minuten meebakken.
    Voeg daarna de wortelen en champignons toe en laat meebakken tot de wortelen gaar zijn en de champignons mooi bruin zijn.
    Voeg de kruiden en de tomatensaus toe en laat de saus 10 minuten sudderen op een zacht vuurtje.

Kaassaus

  1. Smelt de 30g boter in een steelpan/pot en voeg de 30g bloem toe. Roer goed tot een gebonden geheel.
    Overgiet beetje bij beetje, al roerend, met de melk. Laat inkoken tot een gebonden saus.
  2. Haal de pot van het vuur en breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat.
    Meng de 100g gemalen kaas door de saus.

Afwerking

  1. Bouw de lasagne op in volgende lagen:
    1) Dun laagje kaassaus op de bodem van de ovenschotel.
    2) Eerste laag lasagnevellen. Schik als dakpannen, maar let erop dat de vellen elkaar niet te veel overlappen.
    3) Eerste laag tomatensaus en uitstrijken over de lasagnevellen.
    4) Tweede laag lasagnevellen.
    Volgende lagen: tomatensaus, lasagnevellen,… Zorg ervoor dat bovenaan een laagje van de tomatensaus ligt.
  2. Verdeel de rest van de kaassaus over de tomatensaus.
    Doe een plastic folie over de lasagne en bewaar in de koelkast.
  3. Strooi (net voor het bakken in de oven) 100g gemalen kaas er overheen.
  4. Bak de lasagne 30 minuten in een voorverwarmde oven van 180°C op een bakplaat.

Tip(s):

  • Maak de lasagne bolognese ‘s morgens of een dag op voorhand. Op deze manier kunnen de lasagnevellen het vocht van de saus opnemen en zullen hierdoor mals worden. Leg wel een plastic folie over de lasagne bolognese en bewaar in de koelkast.

Lasagne bolognese

Inspiratiebron*: Dagelijkse kost (website)
*Meer informatie over de bronvermelding vind je hier.

Print Friendly, PDF & Email
Delen:
Vorig artikel Volgend artikel

Dit kan je ook interesseren:

No Comments

Plaats een reactie