Volgen:
Inspiratie

Kookcursus | Module 3: dagschotels vlees en gevogelte

Een “kort” overzichtje van de gerechten tijdens de kooklessen.
De derde module, dagschotels vlees & gevogelte, zit er sinds januari 2019 op.
Leren koken met orgaanvlees & wild, seizoensproducten en ook weer de medecursisten beetje beter leren kennen 🙂 .


Kookcursus | Module 3: dagschotels vlees en gevogelte

Voor degene die het nog niet wisten, sinds september 2017,  ben ik begonnen aan een opleiding hulpkok.
Deze opleiding bestaat uit volgende modules:

  • Warme keuken (start to cook) (= behaald in januari 2018)
  • Koude keuken (= behaald in juni 2018)
  • Dagschotels vlees en gevogelte (= behaald?)
  • Dagschotel vis
  • Nagerechten

De opleiding duurt 2,5 jaar en daarna kan men overgaan naar de opleiding kok. Of je kan nog een heleboel andere modules volgen zoals buitenlandse keuken, vegetarisch koken, traiteurkeuken, ….
Voorlopig wil ik de opleiding hulpkok volledig afwerken, erna zie ik wel wat ik doen 😉
In februari ben ik trouwens gestart aan de vierde module: dagschotels vis.

Hieronder kan je kort lezen wat module 3, dagschotels vlees en gevogelte,  zoal inhield.

Februari

Les 1 (10 februari)

  • Kennismaking met lesgever
  • Cursusinhoud overlopen

September

Les 1 (08 september)

  • Kennismaking met lesgever
  • Koffiekletsen met de medecursisten
  • Cursusinhoud overlopen

Les 2 (15 september)

Gerechten:

  • Aperitiefhapjes:
    – Quenelle van hammousse met gekarameliseerde peer
    – Gehaktballetjes in goudsbloemjapon met Hollandse saus
    – kippensoepje onder een kapje
  • Hoofdgerecht: spekslaatje met ciderdressing

Les 3 (22 september)

Gerechten:

  • Voorgerecht: Aspergesalade met pancetta, kaaskrokantje en hazelnootvinaigrette
  • Hoofdgerecht: Kalkoenfilet met mosterdsaus, gegrilde appel en aardappelrotsjes met tuinkruiden

Les 4 (29 september)

Gerechten:

  • Voorgerecht: Preisoep met quenelles van kip en preischeuten
  • Hoofdgerecht: Varkenshaasje in korstdeeg en knolgroenten uit de oven

Oktober

Les 5 (6 oktober)

Gerechten:

  • Voorgerecht: Gemengde salade met oosters gelakte kwartel
  • Hoofdgerecht: Paardenfilet met saus van porto en roze peper, gesauteerde schorseneren, aardappelkoekjes met zwarte olijven

Les 6 (13 oktober)

Gerechten:

  • Voorgerecht: Ardense terrine (voorbereiding)
  • Hoofdgerecht: Lamskroon met boschampignons en munt-mosterdsausje
  • (extra) Nagerecht: Chocolademousse

Les 7 (20 oktober)

Gerechten:

  • Hapje: Ardense terrine met duo van komkommer en witloofconfituur
  • Voorgerecht: Consommé met julienne van groentjes
  • Voorgerecht: Kaastaart met konijn en champignons
  • Hoofdgerecht: Eendenfilet met honingsaus, crumble ban speculoos en spek, groenteknikkers en kervelpuree

Les 8 (27 oktober)

Les afgelast wegens afwezigheid leerkracht

November

Les 9 (3 november)

Herfstvakantie

Les 10 (10 november)

Gerechten:

  • Voorgerecht: Kalfszweriken met mousselinesaus, spinazie en beukenzwammen
  • Hoofdgerecht: Hazenrug met appels in een piramide en aardappelblokjes

Les 11 (17 november)

Gerechten:

  • Voorgerecht: Duivenbouillon
  • Hoofdgerecht: Duet van varkens- en lamstong met madeirasausje, oesterzwammen en met laurier gesauteerde aardappelen

Les 12 (24 november)

Gerechten:

  • Voorgerecht: Varkensribbetjes uit de oven, sobanoedels met julienne van groentjes
  • Hoofdgerecht: Salade van gegrilde “warme gerookte” lamsfilet met roquefort-bladerdeegspiraaltje en rozemarijn

December

Les 13 (1 december)

Gerechten:

  • Voorgerecht: Gevogelteconsommé met oesterzwammen
  • Hoofdgerecht: Hindegebraad met peer gepocheerd in rode wijn, puree van knolselder en loempiakrokantje

Les 14 (8 december)

Gerechten:

  • Hapjes:
    – Opgevulde champignons
    – Vleesballetjes met bearnaisesaus
  • Hoofdgerecht: Parelhoen met madeirawijn, vijgen met siroop en amandelkroketjes

Les 15 (15 december)

Gerechten:

  • Voorgerecht: Belgisch slaatje met mosterdvinaigrette
  • Hoofdgerecht: Lamsboutrollade met Italiaanse kruiden, rode kool met appel en aardappeltjes met rozemarijn

Les 16 (22 december)

Gerechten:

  • Hapje:
    – Pasta met tapenda van zwarte olijven en superanoham
    – Pittige salamipizza
  • Voorgerecht: Oesterzwammen met tijm in deegbakje
  • Hoofdgerecht: Thaise rundervleessalade

Les 17 (29 december)

Kerstvakantie

Januari

Les 18 (5 januari)

Kerstvakantie

Les 19 (12 januari)

Gerechten:

  • Voorgerecht: Veloute carmen
  • Voorgerecht: Gegratineerde flensjes
  • Hoofdgerecht: Biefstuk met pepersaus en wildsaus, mangopartjes en gemengde sla en frietjes

Les 20 (19 januari)

Les gemist

Les 21 (26 januari)

Evaluatie: 76% 🙂

Evenveel als vorige module.
Maar uiteraard nog steeds een goede score 😉 .
Weer een beetje meer kennis erbij, meer leren dresseren, combinaties bijgeleerd.
Mijn tempo in de keuken is al iets beter en het werk in team gaat steeds vlotter en vlotter.
Maar toch een minpuntje: ik vind orgaanvlees nog steeds niet lekker…

Hup naar de volgende module: dagschotels vis

Print Friendly, PDF & Email
Delen:
Vorig artikel Volgend artikel

Dit kan je ook interesseren:

No Comments

Plaats een reactie