Volgen:
Opleiding hulpkok, Inspiratie

Hulpkok | Module 4: dagschotels visgerechten – Juni 2019

Een verslag van de lessen, opleiding hulpkok, tijdens de maand juni.
Iedere zaterdagvoormiddag duik ik de keuken in!
Met drie teams maken we, iedere week, twee gerechten klaar.


Hulpkok | Module 4: dagschotels visgerechten – Juni 2019

In dit artikel kan je lezen wat er allemaal in de keuken gebeurde tijdens de voorbereidingen van de gerechten en uiteraard vertel ik je ook wat ik van de gerechten vond. Ik vertel niet enkel en alleen over de positieve dingen maar ook over de mindere momenten en de sukkelmomentjes 😉 .

We werken telkens met drie teams met drie (soms vier) mensen en maken per team twee dezelfde gerechten klaar. Kan je nog volgen 😀 ? Het werk van de gerechten wordt dus verdeelt in de teams. Goede communicatie en teamwork is dus nodig, maar dat is geen enkel probleem want ik heb zeer toffe medecursisten 😀 !

Les 01 juni 2019

 • Garnaalkroketten
 • Visrisotto met erwten en lamsoor

Wat gebeurde er tijdens de voorbereiding van de gerechten?

Vijf medecursisten van de tien waren deze les aanwezig! Ik zat dus in een team van… twee: ikzelf en Marleen. Moet lukken 😌 want het waren twee gemakkelijke gerechten met niet echt heel veel werk! We begonnen met het afwegen van de ingrediënten voor de garnaalkroketten. Normaal gezien moet het “beslag” van de garnaalkroket één nacht rusten maar aangezien de les maar 4 uur duurde, moest dit zo snel mogelijk gemaakt worden en in de diepvries geplaatst worden. Terwijl mijn teamgenoot bezig was met de roux en afwerking van de garnaalkroket, begon ik aan de groenten voor het hoofdgerecht. Ajuin, sjalotten, knoflook werden schoongemaakt, versneden en aangestoofd samen met de risottorijst. Verder stoofde ik de lamsoor met sjalot ook al aan.

Ondertussen maakte de leerkracht ook nog twee marinades klaar voor een andere module voor een andere klas. Hier mochten we ook voor een deel aan meehelpen (aangezien aan onze gerechten bijna klaar waren). Er  werden ook evaluaties gehouden van module 4 dagschotel visgerechten. Ik mocht als tweede bij de leerkracht… spannend 😱!  Mijn streefdoel was 2 % (of meer halen) dan vorige keer. En het is gelukt 🙃 Mission compleet!

Na de evaluatie van iedereen, werd het hoogtijd om de garnaalkroketten af te werken. Het “beslag” van de garnaalkroketten werd versneden en gevormd. We konden niet kiezen qua vorm dus gingen we voor een mix van bolletjes en rechthoeken. Daarna werd ‘het beslag’ gewenteld in een opgeklopt eitje en bloem en dan hup de friteuse in.  Ze zagen er fantastisch uit! Eigenlijk best wel simpel om klaar te maken.

Na het opsmullen van de garnaalkroketten gingen we door met de risotto. De risotto met groenten mocht bevochtigd worden en op een matig vuur staan. Ondertussen werden de lamsoren en de gele courgette opgewarmd. Bij de risotto werden er verschillende vissoorten geserveerd: gebakken sint jakobsnootjes, gestoomde  zalm en gebakken scampi.

Wat vond ik de gerechten?

Garnaalkroketten

Ik had altijd gedacht dat kroketten maken ingewikkeld was, maar het is eigenlijk super simpel! En het was ongelofelijk lekker! Uiteraard veel beter dan uit een diepvriesdoos uit de winkel…. Misschien moet ik me er thuis ook eens een poging aan wagen 😉 . Het enige dat ik miste was… cocktailsaus voor bij de kroketjes.

Visrisotto met erwten en lamsoor

De visrisotto was lekker maar ook niet zeer “wauw”. Maar dat kan aan mij liggen, want ik ben niet zo’n fan van rijst. De verschillende stukjes vis erbij was wel heerlijk en leuk als afwisseling. Mijn favoriete visstukje was de gestoomde zalm. Ik ben namelijk zot van zalm. Niet dat de scampi en sint-jakobsnootje niet lekker was, integendeel. Verder had ik nog nooit lamsoor gegeten. Apart maar zeer lekker!

 

 

 

 

 

 

Les 08 juni 2019

 • Hapjesbord
  – Witloof met rolmops
  – Soezen opgevuld met kaassaus en garnalen
  – Gepaneerde wijting met mousselinesaus
  – Hapje zeebaars en avocado
 • Asperges met gerookte zalm en blanke botersaus

Wat gebeurde er tijdens de voorbereiding van de gerechten?

En ook in deze les waren we (onverwachts) met vijf cursisten in plaats van tien. Mijn eerste gedachte was hoe we alles op tijd gingen klaar krijgen. Maar eerlijk gezegd viel het beter mee dan verwacht en met een goeie teamworking ging het vlot! Ik begon samen met Tilly aan het soezendeeg. Ik had dit nog nooit gemaakt, dus had wel een beetje stress 🙄 (want ik en nagerechten/deeg/ … gaan niet goed samen 😅). Ik vond het wel speciaal hoe soezendeeg werd gemaakt! Het is trouwens perfect gelukt. Na de soezendeeg maakte ik de asperges schoon. Mmm asperges 😋, nog heel even en het seizoen zit er weeral op! Ik heb dit jaar trouwens meer asperges gegeten dan andere jaren.

Na de asperges moest ik de zeebaars ontvellen. Ik dacht “onee hier gaan we weer…”. Ik begon met de eerste filet… het ging moeizaam maar uiteindelijk was het gelukt. Hup de tweede, dat moet sneller gaan en inderdaad het ging al wat beter maar toch niet zoals het moet. Ik dacht nu de derde filet… euh er is geen derde?! Blijkbaar moest er maar twee filets schoongemaakt worden… ik begon er net in te komen 😂. Na de zeebaars zette de leerkracht me aan de zalm. Hier moest ik het vet er van afsnijden. Ik was bij mezelf aan het denken “ik ben precies de vismadame vandaag (aangezien ik alleen de vis deed voor iedereen). En plots zei er iemand luid: “Jennifer is vandaag het vismeisje!” . Haha vismeisje klinkt veel beter dan madame 😁.

Verder zette ik de tafel voor iedereen en maakten we samen de blanke botersaus af. Jammer genoeg was er iemand van mijn team voor om de mousselinesaus te maken. Ik had hier graag nog eens op geoefend. Het zal dus voor een andere keer zijn (of thuis zijn).

Wat vond ik de gerechten?

Hapjesbord

Het hapjesbord was top! Lang geleden dat ik nog eens lekkere hapjes had gegeten.Het witloof met rolmpos en vinaigrette was lekker fris en alles paste perfect samen. De opgevulde soezen met kaas en garnalen waren super lekker maar een beetje zwaar. De gepaneerde wijting met mousslinesaus was om je vingers bij af te likken alleen mocht het iets meer gekruid worden (miste wat smaak). En tenslotte de zeebaars met avocado was ook niet mis! Ik had wat schrik voor de rauwe vis maar het was super lekker, zeker in combinatie met de avocado. Mijn favoriet was toch de opgevulde soezen nauw gevolgd door de gepaneerde wijting.

Asperges met gerookte zalm en blanke botersaus

Mmm asperges! altijd lekker! En asperges met (gerookte) zalm is gewoon een perfect huwelijk. En de blanke botersaus was super, altijd lekker als het vers en à la minute is gemaakt. Een perfect gerecht waar niet heel veel mee kan mislopen 😉 .

 

 

 

 

 

 

Les 20 juni 2019

Normaal gezien was dit gepland op 15 juni maar omdat de meeste niet konden komen (examens/werk/op reis) werd het verplaatst naar 20 juni. De allerlaatste les, alé eigenlijk was het niet echt een les 🙂 . We gingen gezellig met de cursisten iets gaan drinken om het schooljaar mooi af te sluiten. Het weer 🌞 zat trouwens heel goed mee want we konden buiten op het terras zitten. Zalig! Lekker bijbabbelen, de papieren met de punten werden uitgedeeld en we gaven een cadeau aan de leerkracht. Iedereen was trouwens geslaagd!

Normaal gezien is de volgende module “nagerechten” en dan heb ik mijn diploma Hulpkok. Maar helaas zijn we met te weinig cursisten en gaat het volgend semester niet door. De meeste van de groep hebben nagerechten namelijk al als allereerste module gevolgd, daarmee zijn we met te weinig (2😂) zijn. Best wel jammer 🙁 . We hebben besloten om met de hele groep een tussendoor module te doen, namelijk: initiatie snacks. En dan is het nu twee maanden afkicken van de kooklessen.

Print Friendly, PDF & Email
Delen:
Vorig artikel Volgend artikel

Dit kan je ook interesseren:

No Comments

Plaats een reactie