Volgen:
Hoofdgerechten

Frikadellen met krieken

Een Belgische klassieker: frikadellen met kriekjes.
Een heerlijke combinatie van zoete krieken en hartige gehaktballetjes.
Een gerecht dat zowel bij jong als oud in de smaak valt.


Frikadellen met krieken

Bereidingstijd: 45min

Ingrediënten: 4 personen

Frikadellen

  • bakboter
  • 500g (kalfs-) gehakt
  • 1 ei
  • ±60g paneermeel (‘chapelure’)
  • evt. peper en zout

Krieken

  • 700g noordkrieken (bv. ontpit, op siroop)
  • 2 eetlepels maïszetmeel
  • 1 eetlepel kristalsuiker

Bereiding:

Frikadellen

  1. Doe het gehakt samen met het paneermeel en het ei in een kom.
    Kneed goed door mekaar.
    (Het gehakt mag niet te vochtig, maar ook niet te droog zijn.)
    Breng eventueel nog op smaak met peper en zout.
  2. Rol vervolgens balletjes (16 stuks).
  3. Smelt bakboter in een grote pan en bak de frikadellen 15 minuten aan één kant.
    Draai vervolgens de balletjes om en laat nog eens 10 minuten bakken.

Krieken

  1. Laat de krieken uitlekken en vang het sap op (in een pot).
  2. Doe een beetje sap van de krieken in een kom en roer het maïszetmeel erin los.
  3. Breng de rest van het sap aan de kook.
  4. Voeg, al roerend, het maïszetmeel toe aan het kokend sap.
    Laat zachtjes koken tot het sap mooi bindt.
  5. Voeg één eetlepel kristalsuiker toe en meng door het sap.
  6. Voeg de krieken toe en laat nog even opwarmen.

Afwerking

  1. Serveer de frikadellen met de krieken

Tip(s)

  • Lekker met sneetjes brood (of aardappelpuree) erbij.
  • Is de kriekensaus te dik? Voeg dan water toe.
    Is de saus te dun? Voeg dan nog maïszetmeel toe.
    Is de saus nog te zuur? Voeg dan nog suiker toe.
  • De frikadellen en de krieken zijn zowel koud als warm lekker.

Inspiratiebron*:  –
*Meer informatie over de bronvermelding vind je hier.

Print Friendly, PDF & Email
Delen:
Vorig artikel Volgend artikel

Dit kan je ook interesseren:

No Comments